joi, 30 noiembrie 2006

Ieri s-au eliberat din Penitenciarul Codlea mai multi detinuti

Ieri, 29 noiembrie 2006, au iesit pe Poarta Penitenciarului Codlea mai multi detinuti. Pe cel putin trei dintre acestia ii cunosc personal de la intalnirile noastre saptmanale organizate de Serviciul Umanitar pentru Penitenciare (SUP). M-au sunat din gara Brasov sa imi dea vestea ca au sosit in oras.

Stiam de aceasta si m-am bucurat ca au intrat intr-o noua etapa a vietii lor.
Cred ca pana in momentul eliberarii le-a fost destul de greu in acel mediu. In aceeasi camera convietuiau hoti, violatori, criminali, delapidatori si chiar daca ar fi dorit sa inceapa acolo o viata noua, linistita, fara injuraturi, fara violenta, fara tutun, etc, stiu sigur ca aveau de infruntat opizitia celor din jur.
Totusi, acum la eliberare, cred ca le va fi mult mai greu.

Acum, vor fi inconjurati de alti oameni, liberi de data asta, dintre care cu unii poate au fost prieteni vechi cu aceleasi apucaturi. Sau poate, separandu-se de acestia, vor decida sa traiasca intr-un alt mediu, de oameni care nu au avut de-aface cu puscaria. Oare cum ii vor privi si judeca acestia?

Ce li se va spune atunci cand vor cauta un loc de munca si li se va cere cazierul juduciar? Cum ii vor privi rudele dezamagite ca au printre ele o "oaie neagra" de la penitenciar? Cum ii privim noi, atunci cand ii vom intalni? Ce vom simti can vom vedea o namila mare, putin tuciurie, cu un tatuaj mare pe gat de exemplu? Cum putem sta linistiti langa ei stiind ca au fost inchisi pentru furt sau talharie?

Cred ca vor simti imediat ce sentimente avem fata de ei. Probabil ca le vom spulbera si ultima bruma de speranta pe care si-au facut-o cu privire la viata noua din libertate.

Vrem sa se schimbe ca sa-i putem iubi si accepta.

Dar ei au nevoie sa fie iubiti si acceptati ca sa se poata schimba.
Oare au vreo sansa sa supravietuiasca cu noi, cei mai asprii judecatori?

Niciun comentariu: